פתרון חדש לסובלים מנפיחות וקושי בתפקוד הברכיים בשל מניסקוס קרוע או חסר, גם אם עברתם כריתת מניסקוס: שתל מלאכותי העשוי מפולימרים סינתטיים.
בעידן שלנו חידושים בתחום הרפואה הם עניין שבשגרה. עם זאת, אחת לכמה זמן ישנה פריצת דרך מרגשת במיוחד. לאחרונה זכיתי להיות הראשון לבצע, בשני בתי חולים בארץ, סוג חדש של ניתוח ברכיים המחליף את המניסקוס הפגוע של המטופל בשתל מלאכותי (פיתוח ישראלי) העשוי מפולימרים סינתטיים (פלסטיק).
החידוש הרפואי
המניסקוס המלאכותי מוחדר לברך המטופל דרך חתך קטן. המכשיר נשאר במקומו, גם בעת כריעה, מבלי להיות מחובר לעצמות או לכל רקמה אחרת שמסביב. עם הזמן השתל מעצב את עצמו למטופל ויוצר בולם זעזועים מאובטח ונוח לברך. לאחר הניתוח ניתן לדרוך מיד בעזרת קביים ותוך ארבעה עד שישה שבועות הברך כבר מוכנה לפעילות יומיומית. שחזור טווח התנועה המלא עשוי להימשך עד שלושה חודשים.
מי מועמד להשתלת מניסקוס מלאכותי?
עבור רוב החולים עם נזק למניסקוס, ניתוח ארתרוסקופי לניקוי הרקמה הקרועה מוביל לתוצאות משביעות רצון. עם זאת, בחלק מהחולים עם נזק משמעותי למניסקוס, ארתרוסקופיה אינה הפתרון הנכון. ללא מניסקוס בריא שישמש כבולם זעזועים והגנה על הסחוס, חולים אלה ממשיכים לחוות כאב ונמצאים בסיכון לפתח שחיקה מהירה של הברך עד מצב שיהיה צורך לבצע החלפת ברך.
ישנם פתרונות נוספים לחולים הללו, כמו השתלת מניסקוס מתורם או שינוי ציר הברך אך אלו פרוצדורות מורכבות יותר ודורשות זמן החלמה ארוך וקשה יותר. ישנו, כמובן, מקום לפרוצדורות הללו וצריך לבחור בקפידה לאיזה מטופל כל פרוצדורה היא הנכונה. חיפשתי משהו שהוא גשר עבור אותם חולים, אין להם מניסקוס, הם לא אוהבים את אפשרויות הטיפול הנוכחיות והם עדיין לא מועמדים להחלפה של הברך. עבורם, שתל המניסקוס המלאכותי הזה היא אופציה נהדרת.
סיכונים וסיכויי הניתוח
כמו בכל ניתוח, ישנם סיכונים כמו זיהום, דימום ופגיעה עצבית, אך אלו נמוכים וניתנים לפתרון ברוב המקרים. ישנם מקרים נדירים יחסית שבהם השתל אינו עומד בעומס ונקרע, אולם במצב זה ניתן להחליפו בניתוח פשוט יחסית. סך הכל, סיכויי ההצלחה טובים. בחלק נכבד מהמטופלים מדובר בשינוי דרמטי שמוביל להפחתה בכאב, ירידה בנפיחות ועליה בתפקוד היומיומי.
ניתן להחזיר את הברכיים לפעילות תקינה. אין סיבה להישאר עם הכאב. ד"ר טיין כאן כדי לעזור.