כאבים בקרסוליים יכולים להתעורר כתוצאה מסיבות רבות ולא בהכרח מאימון ספורטיבי. במאמר הזה נסקור את הסיבות לכאב כתוצאה מפעילות ספורטיבית ונתייחס, איך אלא, לכוכב הפציעות הקשורות לפעילות יתר (OVER USE) – גיד אכילס
נחלק את הפגיעות לחריפות (טראומטיות) ולכרוניות כתוצאה מאימון יתר.
פציעות טראומטיות אופייניות סביב מפרק הקרסול
- נקע של הקרסול. מדובר בפציעה השכיחה ביותר מכל הפציעות והיא עלולה להשבית מפעילות לתקופה שנעה משבוע ועד 3 חודשים, תלוי בחומרת הנקע. לרוב הטיפול שמרני וכולל קירור, חבישה ובעיקר פיזיותרפיה. במקרים פחות שכיחים עלול להיווצר מצב של נקע חוזר. במידה והפיזיותרפיה אינה מספיקה, יש צורך לתקן או לשחזר את הרצועות הקרועות בניתוח. ההחלמה במקרה זה לוקחת כחצי שנה.
- נקע גבוה של הקרסול (HIGH ANKLE SPRAIN) . מרבית הנקעים בקרסול הינם נקעים פשוטים ומרביתם יחלפו תוך מספר שבועות קצר עם תוצאה טובה, בשילוב טיפולי פיזיותרפיה ממוקדים ודריכה מוקדמת בהתאם ליכולת. לעיתים מדובר פגיעת קרסול לא אופיינית. לרוב מדובר בחבלה משמעותית וקושי משמעותי בדריכה מיד לאחר האירוע.
בבדיקה קיימת רגישות סביב כל הקרסול אך בעיקר בחלק הקדמי שלו ומבחנים הקליניים ספציפיים מכוונים ל"נקע גבוה". מדובר בחבלה קשה לקרסול שפוגעת במספר רצועות בקרסול. במצב כזה נדרשות הדמיות מתקדמות על מנת שיאשרו את האבחנה. הטיפול כולל קיבוע לזמן ארוך יותר והליכה ללא דריכה. במקרים רבים של נקע גבוה, קיים צורך גם בהתערבות ניתוחית מוקדמת במטרה להגיע לתוצאה אופטימלית. - שברי קרסול. עלולים להיווצר במנגנון פציעה דומה לזה של נקע בקרסול ולרוב נדרשת התערבות ניתוחית.
- קרע של גיד אכילס. מדובר בפציעה קשה. באוכלוסייה הכללית ניתן לשקול טיפול שמרני או ניתוחי אך בקרב ספורטאים לרוב יתבצע תיקון ניתוחי. זמן ההחלמה נמשך, על פי רוב כחצי שנה. היתרון של תיקון ניתוח בנוסף לשיפור בכוח הניתור והריצה היא הפחתה באחוז הקרעים החוזרים.
פציעות הקשורות לפעילות יתר OVER USE
סביב הקרסול עלולות להיווצר דלקות וכאבים בגידים נוספים כולל בחלק החיצוני (גידים פרנאליים) ובחלק הפנימי (טיביאליס פוסטריור, הגיד המייישר של הבוהן הראשונה ועוד) בכל אלו יש לאבחן ולטפל בצורה מיטבית ונדרש אבחון נכון וטיפול מכוון.
עכב אכילס של הדלקות….
- דלקת בגיד אכילס. אחת הפציעות האופייניות לעומס יתר (over use) אצל רצים וטריאתלטים העוסקים בריצות למרחקים ארוכים, בעיקר בקרב אלו שהגבירו אימונים או בספורטאים בגילאי 40 – 60 העוסקים בפעילות ספורט בסופי שבוע (weekend worriers) כמו טניס, כדורגל או כדורסל. התופעה שכיחה גם בקרב האוכלוסייה המבוגרת יותר העוסקת בהליכה כספורט.
התסמינים מתחילים לרוב בצורה מינורית עם כאב שמופיע לאחר ריצה או פעילות אחרת, בחלק האחורי של הקרסול ועוצמתו תלויה בעומס הפעילות. עם הזמן הכאב הופך משמעותי יותר, מופיע מוקדם יותר עד שמופיעה גם תפיחות ובעיקר רגישות מקומית על הגיד כ – 4 – 6 ס"מ מעל העקב. לעיתים הכאב מופיע בבוקר עם תחילת הפעילות ומשתפר תוך כדי הפעילות היומיומית אך ישוב ויכאב לאחר הפעילות.
גורמי הסיכון לפציעה: גברים יותר מנשים, גיל (הסיכון עולה עם הגיל), כפות רגליים שטוחות, משקל עודף, קיצור שרירי השוק, נעליים לא נוחות או משופשפות, טמפרטורה קרה, מחלת הפסוריאזיס, לחץ דם גבוה ושימוש באנטיביוטיקה מסוג פלורוקווינלונים (fluoroquinolones). לעיתים דלקת ממושכת יכולה להוביל להחלשת הגיד עד למצב של קרע מלא, אירוע טראומטי הדורש לפעמים תיקון ניתוחי.
מניעה, מניעה ומניעה מהווים את הטיפול הנכון ביותר.
כיצד, אם כן, ניתן למנוע דלקת בגיד אכילס?
- עליה הדרגתית בפעילות הגופנית
- הימנעות מעומס מוגזם על גיד האכילס (כמו ריצה בעליות חדות) וביצוע חימום טוב לפני כל פעילות
- במידה וקיימת תחושת כאב, לחדול מהפעילות ולגשת להמשך ברור
- רכישת נעליים מתאימות תוך דגש על הנוחות שלהן. במידה וקיים עיוות משמעותי בכף הרגל, רצוי להתייעץ עם אורתופד מומחה
- החלפת נעלים בתדירות גבוהה טרם שחיקתן
- ביצוע חיזוקים ומתיחות לרגליים ולקרסוליים בתדירות גבוהה
- שילוב פעילות ארובית בעלת אימפקט גבוה כמו ריצה וקפיצה משולבת עם פעילות בעלת אימפקט נמוך כמו אופניים ושחיה.
אבחון וטיפול
במידה וקיים כאב בחלק האחורי של העקב ואין תחושת הקלה בזמן במנוחה, יש לנסות טיפול מתיחות ומשחה אנטי-דלקתית. באין שיפור, רצוי לאורתופד מומחה ברפואת ספורט / קרסול להמשך אבחון והמלצות על טיפול. קרוב לוודאי שלאחר שיחה ובדיקה פיזיקלית, תינתן הפניה לאולטרסאונד או צילום רנטגן ולעיתים אף לבדיקת MRI.
כמו כן, מומלץ לפעול על פי ההנחיות הבאות:
- יש להקפיד על קירור מקומי של האזור
- לחץ / עיסוי מקומי של האזור
- התאמת מדרסים אצל מומחה לצורך הגבהת העקב יכולה להועיל
- קבלת הפניה לטיפול אצל פיזיותרפיסט מומחה בטיפול בספורטאים להמשך ברור וטיפול
- ניתן להוסיף זריקות פלזמה PRP (כטיפול משלים או במידה והטיפול השמרני לא הצליח).
נפצעת בקרסול? אין סיבה לסבול מכאב, או להחמיר את הפציעה. ד"ר טיין כאן כדי לעזור.