סימפיזיוליזיס, כפי שהציבור מכיר אותו, הוא למעשה שק גדול של בעיות. חלקן נפתרות מעצמן ובזמן סביר, אך חלק מהנשים יסבלו מכאבים במשך זמן רב.
כאבים באגן סביב ההיריון ולידה נפוצים הרבה יותר ממה שמעריכים. אומנם, אצל חלק גדול מהנשים הסובלות מכאבים אלו, התסמינים יפחתו בצורה משמעותית בתקופה שלאחר הלידה ("משכב לידה") אך ישנן הנשים שתמשכנה לסבול מהכאב לתקופה שיכולה להגיע לשנים.
מהו סימפיזיוליזיס?
מדובר בהיפרדות העצמות בחלק הקדמי של האגן, אך זה אינו מייצג את הבעיה האמיתית אצל נשים רבות כפי שעדיין מקובל לחשוב, גם בקרב רופאים. ישנן מגוון של בעיות שאינן קשורות בכלל למפרק הסימפיזיס פוביס.
בעבודת מחקר שביצעתי כבר לפני למעלה מעשור, עברתי על בדיקות MRI של נשים שחוו כאבים קשים באגן בזמן ההיריון והלידה ומצאתי ממצאים רבים, בנוסף לסימפיזיוליזיס 'הקלאסי', כמו:
- שברי אי ספיקה/מאמץ בעצמות שונות באגן
- פגיעות בגידים ובמאחז שלהן לאגן
- אוסטאופורוזיס חולפת
מהו מפרק הסימפיזיס פוביס?
מדובר במפרק שבמרכזו סחוס, שתפקידו לחבר בין עצמות האגן. תפקידו של המפרק קריטי בהחזקת וייצוב האגן בזמן פעילות. יחד עם שני מפרקים בחלק האחורי של האגן (מפרקי הסקריואיליאק) הם סוגרים את טבעת האגן. הורמונים שונים במהלך ההיריון מאפשרים למפרקים הללו להתגמש ובכך להרחיב את אגן האישה (עצם החיק) לקראת הלידה. חלק מכאבי סימפיזיוליזיס נובעים מהתגמשות מוגזמת של המפרקים אשר משפיעה על האזורים המקיפים את האגן כמו גב תחתון ומפרקי הירכיים.
איך הכאב בא לידי ביטוי?
התלונות השכיחות כוללות כאבים בישיבה או בזמן עמידה ממושכת, קושי בפעילות ספורטיבית, עליה או ירידה במדרגות ועוד.
מה, בכל זאת, אפשר לעשות?
דבר ראשון – מניעה
ככל הנראה חלק מהכאבים ניתן למנוע בהכנה טובה של הגוף להריון. פעילות גופנית קבועה, חיזוקים ותרגילי גמישות.
אך לצערנו, ישנן מצבים שבהם גם ההכנה הטובה ביותר לא תמנע את הכאבים.
מה עושים?
רוב הסובלות מהתופעה אינן מקבלות תשובות מהצוות הרפואי המטפל. אומנם לא תמיד ניתן לפתור את הבעיה, אבל, עם ההבנה וההדמיה הנכונה, ניתן לספק תשובה לגבי הגורם ולנסות, ביחד עם הנשים, למצוא פתרונות מקלים כמו:
- מנוחה – ככל הנראה הטיפול הטוב ביותר לכאב חריף
- פיזיותרפיה – ישנה חשיבות בהקלה על הכאבים ובחיזוק שרירים ושמירה על יציבה.
- טיפול תרופתי – בזמן ההיריון – אקמול הוא הבטוח ביותר. בנוגדי דלקת שאינם סטרואידים רצוי להשתמש בטרימסטר הראשון והשני בלבד. לאחר הלידה הטיפול דומה לאוכלוסייה הרגילה. עם זאת ישנן מגבלות במידה והמטופלת מניקה.
- זריקת אפידורל – בעיקר לסובלות מכאבי גב.
- זריקות סביב האגן בהתאם למיקום הכאב.
- חגורות תמיכה – נמצא שעשויות להפחית כאב ותנועתיות יתר של האגן.
- רפואה משלימה – כולל דיקור, הומאופתיה, ארומתרפיה, רפלקסולוגיה ועוד.
- גישת טיפול פסיכו-ביולוגית- שילוב של טיפול פסיכולוגי וגופני הוכחו כתורמות לשיפור בתפקוד.
- ניתוחים – שמורים למקרים הקיצוניים בהם נוצרת הפרדות משמעותית בין עצמות האגן, שעלולה להוביל לאגן לא יציב בדומה לפציעת טראומה.
לטיפול בסימפיזיוליזיס נדרשת רגישות, ניסיון רב והכשרה נכונה. ד"ר טיין כאן כדי לעזור.