פעולה חוזרת עם המרפק למשל בספורט (כמו הרמת משקל) אך גם בזמן פעילות שגרתיות, עלולות לגרום לסוג זהה של כאב סביב המרפק. לא מומלץ להתעלם מהכאב, גם כאשר הוא מגיע 'רק' תוך ביצוע פעולות ספציפיות.
אחד הכאבים המשותפים לאנשי הספורט, למנקה ולאנשי המקלדת הוא כאב טורדני במרפק אשר מרים ראשו תוך כדי פעולות ספציפיות כמו הרמת משקולות, תרגול יוגה ו…כן, גם תוך כדי הקשה נמרצת. הכאב, בדרך כלל חד ובלתי נסבל והגוף מחפש מיד כיצד 'לפצות' על כך תוך הטיות לא הגיוניות של כף היד – העיקר להימנע מהכאב. ישנם לא מעט ספורטאים שטועים ומתאמנים לתוך הכאב.
הסיבה יכולה להיות כאב ממקור דלקתי, שחיקה וניוון של גידים או סחוס או שילוב של שניהם.
כרוניקה של כאב
כאמור, הכאב נובע משימוש יתר. פעילות חוזרת עם המרפק הכוללות יישור יתר, כיווץ חזק של שרירי הזרוע (שריר התאומים) או הרמת משקל. גם פעילות חוזרת של שורש היד (למשל במזמן משחק טניס או גולף) עלולה לגרום לכאבים סביב המרפק.
חלק מפגיעות הספורט של המרפק משפיעות על גידים שבחלק החיצוני של המרפק (נקרא מרפק טניס) וחלק משפיעים על הגידים בחלק הפנימי של המרפק (נקרא מרפק גולף).
במקרה של פגיעה בחלק האחורי של המרפק כתוצאה תסמונת תפס (אימפינג'מנט) , נוצרת דלקת באזור הסחוס והעצם של המרפק. לפעמים הדבר מוביל להתפרקות של פיסות סחוס בתוך המפרק שעלולות לגרום לנעילות, קליקים, לדלקת וכאב.
שרירים חלשים
אחד הגורמים לכאב הוא דווקא חולשה שמתחילה במפרק הכתף. השרירים האחראים ליציבות המפרק כמו שרירי השרוול המסובב ואחרים, פשוט אינם עומדים בעומס. התוצאה היא כי הגוף מחפש דרך להתמודד עם הקושי ומוביל לפציעה. קבוצת שרירים נוספת אשר אינה עומדת גם היא בעומס בגלל חולשה הינם שרירי ומייצבי כף היד המחוברים בגידים למרפק, למשל (ECRB) EXTENSOR CARPI RADIALIS BREVIS שמרים את גב כף היד, שהוא השריר שנפגע במרפק טניס בדרך כלל.
דרך הטיפול
גם במקרה זה נדרש אבחון וטיפול מדויקים. האבחנה מתבצעת לאחר שיחה, בדיקה והדמיה (אולטראסאונד, CT או MRI) על ידי אורתופד מומחה בפציעות ספורט או גפה עליונה.
הטיפול בפציעות מסוג זה כולל
- אבחון הגורם וטיפול מניעתי
- פיזיותרפיה
- זריקות מתקדמות כמו זריקות PRP או זריקות אורטוקין
- טיפול כירורגי זעיר פולשני כמו ארטרוסקופיה (החדרת מצלמה דרך חתך זעיר למרפק) או ניתוחים פתוחים שמטרתם הטרייה וסילוק של הרקמה הדלקתית ותפירה או תיקון קרעים בגידים.
תהליך ההחלמה והשיקום
זמן ההחלמה תלוי בפציעה כמו גם בטיפול. לעיתים מדובר בניתוח או זריקה שעוזרת תוך שבועות ספורים, לעיתים לוקח כמה חודשים לחזור לפעילות.
בשורה התחתונה, הגוף לא צריך 'להמציא את עצמו מחדש' ולפעול בדרכים שאינן מותאמות לו. במקום ליצור נזקים נוספים לגוף – טיפול קצר יפתור את הבעיה מהשורש.
את הכאב במרפק ניתן לפוגג במהירות. ד"ר טיין כאן כדי לעזור.